top of page

Recept voor pasta 'nduja

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022

'Nduja, misschien wel het meest bekende product uit Calabrië en onmisbaar in ieder Calabrees huishouden. Het is dus niet zo verwonderlijk dat Luigi is opgegroeid met pasta 'nduja. De zachte smeerbare worst is lekker pittig en een instant smaakmaker in deze snelle pasta. De ingrediënten voor dit gerecht kun je lang bewaren, oftewel met dit recept is een avondmaal nooit verder dan 20 minuten verwijderd!

Food styling en fotografie: Whisk Food Studio

Deze worst komt uit het dorp Spillinga, niet ver van het geboortedorp van Luigi. Oorspronkelijk werd het gemaakt van overgebleven delen van het varken zoals vlees van de kop en orgaanvlees, samen met afsnijdsels van schouder en buik. Het vlees werd met zout en de befaamde Calabrese chilipepers op smaak gebracht. En vergeet niet het vet dat werd toegevoegd, dat maakt deze worst zo lekker smeerbaar. Alle ingrediënten werden in een darm gestopt en opgehangen om te drogen. Tegenwoordig is het recept niet veel veranderd, al zal het aandeel orgaanvlees een stuk minder zijn of zelfs ontbreken.


De 'nduja bij ons in de winkel komt van Nicola. Hij houdt zijn Calabrese zwarte varkens met de grootste zorg en maakt alle vleeswaren zelf. Ook de chilipepers en andere kruiden komen van zijn land. Daarmee maakt hij een unieke smaakmaker die volledig tot zijn recht komt in dit gerecht.


Ingrediënten voor 2 personen

Van Terre Lente

175 gr casarecce

150 gr 'nduja

400 gr passata

25 gr ricotta secca


Van jezelf