top of page

Recept voor pasta 'nduja

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022

'Nduja, misschien wel het meest bekende product uit Calabrië en onmisbaar in ieder Calabrees huishouden. Het is dus niet zo verwonderlijk dat Luigi is opgegroeid met pasta 'nduja. De zachte smeerbare worst is lekker pittig en een instant smaakmaker in deze snelle pasta. De ingrediënten voor dit gerecht kun je lang bewaren, oftewel met dit recept is een avondmaal nooit verder dan 20 minuten verwijderd!

Food styling en fotografie: Whisk Food Studio

Deze worst komt uit het dorp Spillinga, niet ver van het geboortedorp van Luigi. Oorspronkelijk werd het gemaakt van overgebleven delen van het varken zoals vlees van de kop en orgaanvlees, samen met afsnijdsels van schouder en buik. Het vlees werd met zout en de befaamde Calabrese chilipepers op smaak gebracht. En vergeet niet het vet dat werd toegevoegd, dat maakt deze worst zo lekker smeerbaar. Alle ingrediënten werden in een darm gestopt en opgehangen om te drogen. Tegenwoordig is het recept niet veel veranderd, al zal het aandeel orgaanvlees een stuk minder zijn of zelfs ontbreken.


De 'nduja bij ons in de winkel komt van Nicola. Hij houdt zijn Calabrese zwarte varkens met de grootste zorg en maakt alle vleeswaren zelf. Ook de chilipepers en andere kruiden komen van zijn land. Daarmee maakt hij een unieke smaakmaker die volledig tot zijn recht komt in dit gerecht.


Ingrediënten voor 2 personen

Van Terre Lente

175 gr casarecce

150 gr 'nduja

400 gr passata


Van jezelf

1 ui, gesnipperd


Bereiding

1. Breng een ruime pan met water aan de kook voor de pasta en voeg zout toe. Volgens de Italianen zou het water zo zout als de zee moeten zijn.


2. Fruit ondertussen de ui met wat olijfolie in een koekenpan tot het glazig is. Voeg dan de 'nduja toe en bak het een klein beetje aan voor wat extra smaak. Voeg dan de passata toe en zet het vuur op z'n laagst zodra het aan de kook is. Laat het geheel rustig 20 minuutjes indikken.


Let op! Je maakt hier saus voor 4 personen, maar wie gebruikt er een halve pot passata als je de saus ook goed kunt invriezen? Leg helft van de saus opzij als je voor 2 personen kookt.


3. Voeg de pasta toe aan het water en giet het af 2 minuten voordat het al dente is. Bewaar ook een kopje kookvocht.


4. Breng de pasta en tomatensaus samen en voeg een half kopje kookvocht toe. Laat het geheel nog even koken zodat de pasta gaar wordt en de smaken samensmelten. Gebruik zo nodig nog wat extra kookvocht als je pasta nog niet gaar is maar de saus droog wordt.


5. Maak de pasta af met wat geraspte ricotta secca op het bord.


Buon appetito!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page