top of page

Recept: Cacio e pepe

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022


Fotografie en styling door Whisk Food Studio

Cacio e pepe is romig en heeft pit en is heerlijk met een glas witte wijn. Het is een van de vier klassieke Romeinse pastagerechten en laat door zijn eenvoud de vele smaaknuances van onze pecorino perfect tot z’n recht komen.


Traditioneel wordt cacio e pepe gemaakt met een vers bereide lange eierpasta genaamd tonnarelli. Je kunt het ook maken met gedroogde linguine of spaghetti, daar wordt het niet minder traditioneel van. Sterker nog, het schijnt dat schaapsherders dit gerecht vaak op hun tochten maken omdat je maar een paar houdbare producten nodig hebt.


De pasta van Cozzolino werkt extra goed voor dit gerecht omdat het een relatief poreuze structuur heeft. Dat komt door de wrijving die je specifiek is voor een bronzen mal. Ook al kan een lange sliert niet veel saus vasthouden zoals een schelpvormige pasta, doordat de pasta genoeg saus kan opzuigen krijg je alsnog de verhouding tussen saus en pasta waar je naar zoekt.


Ingrediënten voor 2 personen

Van Terre Lente

175 gr linguine

55 gr pecorino, zeer fijn geraspt


Van jezelf

1 tl zwarte peper, grof gemalen

olijfolie

zout


Bereiding

1. Zet allereerst een ruime pan met gezouten water op. Het water moet zo zout als de zee smaken. Hier bepaal je al een groot deel van de smaak. Zorg dat je de overige ingrediënten en een koekenpan klaar hebt staan wanneer je de pasta in het water legt. Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking.


2. Rooster ondertussen de zwarte peper in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en laat het afkoelen in een schaaltje.


3. Voeg een eetlepel olijfolie en een eetlepel kookvocht van de pasta in een ruime koekenpan met een handje pecorino en roer alles los.


4. Giet ondertussen de pasta af en bewaar een kopje kookvocht. Voeg de pasta toe aan de koekenpan en roer door op laag vuur, samen met de resterende kaas en zwarte peper. Breng op smaak met zout. Wanneer de saus te dik wordt voeg je een beetje kookvocht toe.


Als het goed is heb je nu een romige pan cacio e pepe voor je staan die zo snel mogelijk gegeten moet worden.


Eet smakelijk!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page