top of page

Recept: pasta alla gricia


Fotografie en styling door Whisk Food Studio

Pasta alla gricia is een heerlijke umamibom met zijn zoutige guanciale en pecorino en zwarte peper voor pit. Het ultieme bewijs dat je niet veel nodig hebt om lekker te eten.


Samen met pasta alla carbonara, cacio e pepe en Amatriciana vormt pasta alla gricia basis van de klassieke Romeinse pastagerechten. Gricia is het minst bekend van de vier maar schijnt wel de oudste te zijn. Het vormt immers de basis voor de andere drie gerechten. Doe je er tomaten bij dan heb je Amatriciana, met een ei noem je het carbonara en laat je het spek weg dan heb je cacio e pepe.


Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van dit gerecht maar degene die we het meest terugzien gaat over de grici, zij verkochten allerhande voedselwaren en kwamen veelal uit de Zwitserse regio Grigioni. Voor je jezelf afvraagt of we het gerecht nu Zwitsers moeten noemen is het goed om te weten dat dit gerecht 400 jaar na Christus ontstond. Sindsdien heeft het gerecht 1600 jaar de tijd gehad om zich te bewijzen als Italiaans. Zwitsers of Italiaans, het gerecht is zeker de moeite waard om te proberen!


Ingrediënten voor 2 personen

Van Terre Lente

175 gr pasta

80 gr guanciale, in blokjes

40 gr fijn geraspte pecorino


Van jezelf

vers gekraakte zwarte peper

zoutBereiding

1. Zet allereerst een ruime pan met gezouten water op. Het water moet zo zout als de zee smaken. Hier bepaal je al een groot deel van de smaak. Zorg dat je de overige ingrediënten en een koekenpan klaar hebt staan wanneer je de pasta in het water legt. Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking


2. Bak in een koekenpan de guanciale op middelhoog vuur net goudbruin, terwijl het vet smelt.


3. Roer ondertussen in een aparte kom de pecorino met 2 eetlepels van het kokende pastawater tot een dikke gladde pasta. Breng op smaak met zout en een paar goede draaien zwarte peper uit de pepermolen.


4. Reserveer een kopje pasta water voordat je de pasta afgiet en aan de pan met guanciale toevoegt. Zet het vuur uit en roer het goed door zodat de smaken met elkaar mengen.


5. Voeg nu het kaasmengsel toe en roer het gelijk goed door elkaar terwijl je de pan heen en weer schud om alles in beweging te houden. Als kaas gesmolten is en een saus vormt om de pasta dan zit je goed. De liefhebber strooit extra pecorino over de pasta na het serveren.


Buon appetito!


Tip! Hoe fijner de kaas geraspt is hoe sneller deze smelt en een saus vormt.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page