top of page

De drie van Luigi: zwoele zomerwijnen

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022


In deze rubriek delen we iedere twee weken drie favoriete producten van Luigi. Na lang wachten zijn er de afgelopen weken weer zo veel nieuwe en oude bekende wijnen binnengekomen dat we niet anders konden dan voor de derde keer op rij deze rubriek te besteden aan wijn. Luigi zijn oog viel gelijk op deze drie bruisende wijnen waarmee je het begin van de zomer met een knal kunt inluiden.


Cirò Classico Superiore van Cataldo Calabretta

Deze Cirò Classico Superiore is de zuivere uitdrukking van het Calabrese terroir. De wijn is gemaakt van 100% gallioppodruiven, geteeld door Cataldo op de mooi geventileerde heuvels van Ciro aan de Ionische zee. De robijn rode wijn heeft een elegante structuur en mooi afgeronde tannines. Met aromas van tabak, leer, rode bessen en laurier is het de perfecte wijn voor licht pittige gerechten zoals pasta met guanciale en pepperoncino.


Lacryma Christi van Casa Setaro

De Lacryma Christi komt van de zwavelachtige vulkaanse bodem van de Vesuvius. Wijnmaker Massimo maakt met de pied di rosso druiven een wijn die hem doet denken aan zijn jeugd. Het heeft de zwavelige aroma's van de Vesuviushelling waar hij altijd door struinde, het ijzerige in de wijn doet hem denken aan de spoorlijn die zijn dorp markeert en de ziltige hint doet hem denken aan de zee vlakbij zijn dorp. Het is een wijn die goed past bij lichte zomerse gerechten en kan gekoeld geserveerd worden. Ondanks dat de wijn best stevig is, past het door de ziltige hint goed bij schaal- en schelpdieren. Een pannetje kokkels met een flinke lepel nduja zorgt voor pit en de juiste tegenhanger voor de wijn.


Otto Uve van Salvatore Martusciello

Gragnano is een streek ten zuiden van Napels waar deze Otto Uve vandaan komt. Zoals de naam al doet vermoeden is deze wijn gemaakt van acht verschillende druivensoorten. Het is een licht bruisende rode wijn die je in deze streek terug vindt als de traditionele tafelwijn en komt het best tot zijn recht met een Napolitaanse pizza. Serveer de wijn iets gekoeld dan komt de smaak van rood fruit helemaal tot z'n recht. En zoals Luigi zegt: deze wijn is een paradijs op de tong.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page