top of page

De drie van Luigi: volle herfstwijnen

Bijgewerkt op: 13 jul. 2022


We kunnen er niet meer omheen, het is herfst. Daarom heeft Luigi deze keer in de rubriek de drie van Luigi drie volle rode wijnen uitgekozen die perfect zijn voor de donkere dagen die gaan komen. Zet die pan voor de stoof maar alvast op het vuur want deze wijnen vragen erom.


Deze rode wijn van wijnhuis Sardinia Wine bestaat uit 70% Carignano en 30% Syrah. Drink 'm niet te koud, zo rond de 16 à 17 graden dan komt de ronde wijn met zachte tannines en aromatisch rijp fruit het beste tot zijn recht. In vergelijking met de twee andere wijnen is deze wijn iets frisser en ziltiger. Combineer het daarom met een bijvoorbeeld salami of pasta met wilde vlees. Maar vanwege de iets ziltige smaak vonden we het ook heerlijk met een kruidige visstoof van stevige witte vis als zeeduivel.


Deze wijn wordt gemaakt van 100% primitivo druiven in het noorden van Campagnia, in Falciano del Massico. De wijnsoort is een Falerno di Massico. Het is een volle wijn met een mooie structuur, veel rood fruit en een intense kleur. Het is de stevigste van de drie en vraagt daarom om een stevig gerecht om erbij te serveren. Heerlijk met een traditionele pasta alla Genovese uit Campagnia, die verwarrend genoeg níet uit Genua komt. Maar als je de pan vol met uien en rundvlees ruikt dan maakt dat ook niet meer uit.


De Toccomagliocco van l'Acino heeft zes maanden gerijpt op hout. Wijnmaker Dino gebruikt hiervoor 100% Magliocco druiven. We zagen op zijn Instagram dat de druiven voor een nieuwe jaargang net weer geoogst zijn. De wijn wordt een jaar op eiken gerijpt en drie jaar op fles, wat resulteert in een robijnrode wijn met een kruidige geur, rood fruit en rozenbottel. Combineert prachtig met Calabrese geitenstoof als capretto dat door de kaneel extra rijk geparfumeerd is. Voor degene die er voor zorgt dat de tafel erop én eraan rijk gevuld is, is er ook een magnum formaat van de Toccomagliocco.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page