top of page

Recept voor klassieke carbonara

Bijgewerkt op: 13 jul. 2022

Carbonara, het romige pasta gerecht zonder room en met hartige stukken guanciale voor bite. Maar hoe maak je een goede carbonara? Deze vraag krijgen we geregeld in de winkel en daarom hebben we het recept, inclusief alle tips & tricks, voor je uitgeschreven.

Het is een van de vier klassieke Romeinse pasta gerechten. Een versie van dit gerecht wordt al decennia gemaakt, maar pasta alla carbonara vinden we pas in de boeken sinds 1950. Het woord carbonara is afgeleid van het Italiaanse woord carbonaro, dat houtskoolbrander betekend. De een zegt dat het een eerbetoon is aan de Carbonari, de houtskoolmannen. De ander zegt dat dit stevige gerecht voor het eerst gemaakt werd door de hardwerkende Carbonari. Maar dat dit gerecht onder deze naam, sinds de Tweede Wereldoorlog, aan populariteit won is een feit.


De klassieke carbonara maak je met guanciale en pecorino in plaats van pancetta en Parmezaanse kaas. Ingrediënten als room, knoflook of champignons kunnen volgens sommigen lekker zijn, maar een Italiaan noemt het geen carbonara.


Het geheim van het recept zit hem voor de helft in de ingrediënten. Voor de overige helft moet je vooral over de juiste techniek beschikken. Het vergt geen ingewikkelde apparaten, je moet het alleen net even weten. Daarom vind je het recept met alle tips & tricks op onze website. Als je thuis alvast een paar eitjes en zwarte peper klaar hebt staan, dan zorgen wij voor de rest.


Ingrediënten voor 2 personen

Van Terre Lente

175 gr spaghetti

50 gr guanciale, in blokjes

wat olijfolie

40 gr fijngeraspte pecorino


Van jezelf

1 ei