top of page

Recept voor klassieke carbonara

Bijgewerkt op: 13 jul. 2022

Carbonara, het romige pasta gerecht zonder room en met hartige stukken guanciale voor bite. Maar hoe maak je een goede carbonara? Deze vraag krijgen we geregeld in de winkel en daarom hebben we het recept, inclusief alle tips & tricks, voor je uitgeschreven.

Het is een van de vier klassieke Romeinse pasta gerechten. Een versie van dit gerecht wordt al decennia gemaakt, maar pasta alla carbonara vinden we pas in de boeken sinds 1950. Het woord carbonara is afgeleid van het Italiaanse woord carbonaro, dat houtskoolbrander betekend. De een zegt dat het een eerbetoon is aan de Carbonari, de houtskoolmannen. De ander zegt dat dit stevige gerecht voor het eerst gemaakt werd door de hardwerkende Carbonari. Maar dat dit gerecht onder deze naam, sinds de Tweede Wereldoorlog, aan populariteit won is een feit.


De klassieke carbonara maak je met guanciale en pecorino in plaats van pancetta en Parmezaanse kaas. Ingrediënten als room, knoflook of champignons kunnen volgens sommigen lekker zijn, maar een Italiaan noemt het geen carbonara.


Het geheim van het recept zit hem voor de helft in de ingrediënten. Voor de overige helft moet je vooral over de juiste techniek beschikken. Het vergt geen ingewikkelde apparaten, je moet het alleen net even weten. Daarom vind je het recept met alle tips & tricks op onze website. Als je thuis alvast een paar eitjes en zwarte peper klaar hebt staan, dan zorgen wij voor de rest.


Ingrediënten voor 2 personen

Van Terre Lente

175 gr spaghetti

50 gr guanciale, in blokjes

wat olijfolie

40 gr fijngeraspte pecorino


Van jezelf

1 ei

vers gekraakte zwarte peper

zout


Bereiding

1. Zet allereerst een ruime pan met gezouten water op. Het water moet zo zout als de zee smaken. Hier bepaal je al een groot deel van de smaak. Zorg dat je de overige ingrediënten klaar en een koekenpan klaar hebt staan wanneer je de pasta in het water legt. Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking


2. Bak in een koekenpan de guanciale op middelhoog vuur met een beetje olijfolie net goudbruin. Niet te veel olijfolie, er komt genoeg vet uit het vlees.


3. Klop ondertussen in een aparte kom het ei met de pecorino. Breng op smaak met zout en een paar goede draaien zwarte peper uit de pepermolen. Wees niet té zuinig met de zwarte peper, het gerecht kan best een pittige tegenhanger gebruiken. Voeg twee eetlepels pastakookwater toe.


4. Reserveer een kopje pasta water voordat je de pasta afgiet en aan de pan met guanciale toevoegt. Zet het vuur uit en roer het goed door zodat de smaken met elkaar mengen.


5. Voeg nu het ei-kaas-mengsel toe en roer het gelijk goed door elkaar terwijl je de pan heen en weer schud om alles in beweging te houden. Wanneer de saus te dun is en niet goed aan de pasta blijft kleven zet je de pan op het kleinste pitje om nog een beetje warmte mee te geven. Je bent op zoek naar een romig gerecht zonder room. Heb je dat? Wacht dan niet langer om het te serveren en te eten.


Buon appetito!


Tip:

Krijg je geen gladde saus maar een roerei? Dan is je pan te warm. Volg dan het recept tot en met stap vier maar meng de pasta en het ei-kaas-mengsel in een andere kom. Door de warmte van de pasta kan je saus al heel goed indikken. Blijft het toch te dun? Zet alles dan toch nog heel even op laag vuur in een pan.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page