top of page

De drie van Luigi: Calabrese wijnen voor bij de borrel

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022In deze nieuwe rubriek delen we iedere twee weken drie favoriete producten van Luigi. We beginnen met drie wijnen die goed passen bij de borrel. Allemaal afkomstig uit de streek waar Terre Lente is ontstaan: Calabrië.


Giramondo van l'Acino Vini

Op het moment is de Giramondo van wijnhuis l'Acino de ultieme favoriet van Luigi. Deze witte natuurwijn is elegant en past goed bij een lichte borrel met brood en olijfolie en een jonge kaas. De wijn is droog en de geur doet je denken aan Mediterraanse struikgewassen aan zee. Dat kan wel kloppen want de wijngaarden van l'Acino liggen niet al te ver van de Ionische zee, in het noord-oosten van Calabrië. Met een licht bittertje die doet denken aan verse amandelen is deze wijn een aangename start van de avond.


Alicante van Ciro

De rosé Alicante van wijnhuis Cataldo Calabretta heeft karakter en past goed de wat meer robuuste smaken op een borrelplank zoals ansjovis en nduja. De wijngaard is gelegen aan een rivierbedding, vlakbij de stad Crotone aan de oostkust van Calabrië, die het grootste gedeelte van het jaar droog ligt. Met hun wortels in de harde grindbodem moeten de wijnstokken hard werken, wat resulteert in een wijn met veel aroma zoals vers gras, citrus en licht bloemig.


Mantonicoz van l'Acino

Mantonicoz van l'Acino is een vernoemd naar de druif waarvan die gemaakt is en komt uit dezelfde streek als de Giramondo. De wijn is ongefilterd en dankt zijn intense amberkleur aan het macereren van de druivenschillen voor acht dagen in de vers geplette druiven. Een oranje wijn dus. Door deze techniek heeft de wijn een rijke, volle smaak die doet denken aan rijp en geconfijt fruit. Heerlijk voor een zwoele avond waarbij een uitgebreide borrelplank het avondeten vervangt.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page