top of page

Terre Lente steunt Riace


De afgelopen jaren kwamen honderdduizenden vluchtelingen over zee aan in Zuid-Italië, en de beelden van overvolle opvangkampen zal iedereen zich nog herinneren. Dat het ook anders kan, laten de inwoners van het Calabrese dorpje Riace al 20 jaar zien. In dit dorp, dat ongeveer 2000 inwoners telt, wonen en werken zo’n 300 tot 400 vluchtelingen. De opvang begon in 1998, toen 300 Koerdische vluchtelingen op gammele bootjes de kust van Riace bereikten en hulp geboden kregen van “locals” die hen verwelkomden in de vele leegstaande huizen. Deze waren achtergelaten door lokale inwoners op zoek naar werk elders, of op de vlucht van het corrupte en door de ‘nDrangheta maffia geteisterde Calabrië. Sindsdien heeft het dorp stap voor stap een alternatief model gecreëerd voor de integratie van vluchtelingen, waarmee gelijktijdig nieuw leven werd ingeblazen aan dit voormalige spookstadje. In 1999 richtte Lucano, inmiddels als 15 jaar burgemeester, de eerste officiële organisatie voor de opvang van vluchtelingen op genaamd “Citta Futura”: de stad van de toekomst.

De organisatie zorgt niet alleen dat verlaten huizen beschikbaar worden gesteld, maar regelt ook scholing en allerlei werkprojecten. Dit biedt vluchtelingen een kans om kennis te maken met de Italiaanse samenleving, en moedigt lokale jongeren aan om in het dorp te blijven. Zo werden er “laboratori” opgezet, werkplekken waar traditionele Calabrese producten worden geproduceerd door vluchtelingen én Italianen volgens het 1 om 1 principe: voor elke Italiaan wordt ook een vluchteling aangenomen. Op basis van dit principe zijn inmiddels vele andere projecten gerealiseerd, zoals ecologische landbouwprojecten en publieke voorzieningen. Het project werd zelf zo succesvol dat burgemeester Lucano belandde in de Fortune top 50 van meest invloedrijke leiders ter wereld.

Sinds mei 2016 hebben het ministerie van binnenlandse zaken (georganiseerd via het “System for the Protection of Asylum Seekers and Refugees”) en de prefect de beloofde fondsen voor de vluchtelingenopvang echter nauwelijks meer uitbetaald naar aanleiding van bureaucratische conflicten . Het zijn de vluchtelingen en medewerkers van de opvangprojecten die de rekening betalen, er is nauwelijks geld meer voor salaris of de maandelijkse bonus. 165 vluchtelingen, waaronder 50 kinderen, komen op straat te staan als er niet snel iets verandert. Bovendien is het gezien de nieuwe politieke wind die er waait nog maar de vraag wat de toekomst Riace brengt. Zeker is dat de anti-immigratie boodschap van Salvini haaks staat op de boodschap van solidariteit die Riace uitdraagt. Om de beloofde fondsen toch vrij te krijgen is de burgmeester van Riace deze zomer een hongerstaking begonnen. De burgmeesters van Barcelona en Napels, Ada Colau en Luigi di Magistris, zijn naar het jaarlijkse zomerfestival in Riace afgereisd om hun steun te betuigen en om publiekelijk de boodschap af te geven dat “Italië niet Salvini is, Italië is Riace”. Ook Terre Lente steunt Riace, help ons!

Voor de fundraising ondersteunen we het solidair netwerk ReCoSol

Donaties kunnen gedaan worden op bankrekeningnummer:

IBAN IT92R0501801000000000179515

BIC CCRTIT2T84A