top of page

Terre Lente steunt Riace


De afgelopen jaren kwamen honderdduizenden vluchtelingen over zee aan in Zuid-Italië, en de beelden van overvolle opvangkampen zal iedereen zich nog herinneren. Dat het ook anders kan, laten de inwoners van het Calabrese dorpje Riace al 20 jaar zien. In dit dorp, dat ongeveer 2000 inwoners telt, wonen en werken zo’n 300 tot 400 vluchtelingen. De opvang begon in 1998, toen 300 Koerdische vluchtelingen op gammele bootjes de kust van Riace bereikten en hulp geboden kregen van “locals” die hen verwelkomden in de vele leegstaande huizen. Deze waren achtergelaten door lokale inwoners op zoek naar werk elders, of op de vlucht van het corrupte en door de ‘nDrangheta maffia geteisterde Calabrië. Sindsdien heeft het dorp stap voor stap een alternatief model gecreëerd voor de integratie van vluchtelingen, waarmee gelijktijdig nieuw leven werd ingeblazen aan dit voormalige spookstadje. In 1999 richtte Lucano, inmiddels als 15 jaar burgemeester, de eerste officiële organisatie voor de opvang van vluchtelingen op genaamd “Citta Futura”: de stad van de toekomst.

De organisatie zorgt niet alleen dat verlaten huizen beschikbaar worden gesteld, maar regelt ook scholing en allerlei werkprojecten. Dit biedt vluchtelingen een kans om kennis te maken met de Italiaanse samenleving, en moedigt lokale jongeren aan om in het dorp te blijven. Zo werden er “laboratori” opgezet, werkplekken waar traditionele Calabrese producten worden geproduceerd door vluchtelingen én Italianen volgens het 1 om 1 principe: voor elke Italiaan wordt ook een vluchteling aangenomen. Op basis van dit principe zijn inmiddels vele andere projecten gerealiseerd, zoals ecologische landbouwprojecten en publieke voorzieningen. Het project werd zelf zo succesvol dat burgemeester Lucano belandde in de Fortune top 50 van meest invloedrijke leiders ter wereld.

Sinds mei 2016 hebben het ministerie van binnenlandse zaken (georganiseerd via het “System for the Protection of Asylum Seekers and Refugees”) en de prefect de beloofde fondsen voor de vluchtelingenopvang echter nauwelijks meer uitbetaald naar aanleiding van bureaucratische conflicten . Het zijn de vluchtelingen en medewerkers van de opvangprojecten die de rekening betalen, er is nauwelijks geld meer voor salaris of de maandelijkse bonus. 165 vluchtelingen, waaronder 50 kinderen, komen op straat te staan als er niet snel iets verandert. Bovendien is het gezien de nieuwe politieke wind die er waait nog maar de vraag wat de toekomst Riace brengt. Zeker is dat de anti-immigratie boodschap van Salvini haaks staat op de boodschap van solidariteit die Riace uitdraagt. Om de beloofde fondsen toch vrij te krijgen is de burgmeester van Riace deze zomer een hongerstaking begonnen. De burgmeesters van Barcelona en Napels, Ada Colau en Luigi di Magistris, zijn naar het jaarlijkse zomerfestival in Riace afgereisd om hun steun te betuigen en om publiekelijk de boodschap af te geven dat “Italië niet Salvini is, Italië is Riace”. Ook Terre Lente steunt Riace, help ons!

Voor de fundraising ondersteunen we het solidair netwerk ReCoSol

Donaties kunnen gedaan worden op bankrekeningnummer:

IBAN IT92R0501801000000000179515

BIC CCRTIT2T84A

ontvanger: Recosol

omschrijving: Riace

of via de app #Paypal

contactgegevens: coordinamento@comunisolidali.org

English version:

Over the past 20 years high numbers of refugees have landed at the Italian coast, and everyone has seen the tragic footage of too many drownings, the overcrowded asylum centers and the improvised camps. However, a small town named Riace developed an alternative model to welcome refugees and to integrate them into the local community; refugees in turn are bringing new life into this once-dying town. In the Calabrian town of about 2000 inhabitants, the reception of refugees started in 1998 on the day that 300 Kurdish refugees landed at the Ionian coast and spontaneously received help by locals. Ever since the abandoned houses, left behind by locals looking for work elsewhere, have been refurbished to host refugees.

Domenico Lucano, now major of Riace, founded “Città Futura“: the organization supplies for housing, refugees receive a monthly bonus for groceries. Education is offered from day one, and “laboratori” (workplaces/workshops) have been created, where traditional Calabrian products are produced by refugees and Italians together. For every Italian employee, the project hires one refugee as well. The same principle is applied at the projects’ restoration- and sustainability projects, such as the ecologically sustainable fruit - and vegetable terraces. By offering such services the project hopes to improve life for all inhabitants. The innovative model resulted in the election of Domenico Lucano as one of the “World’s 50 Greatest Leaders” by Fortune Magazine, and international politicians and mass media have visited the town to learn from “Riace’s integration model”.

However, problems have started to arise due to bureaucratical conflicts and the changing political climate in Italy. As a result for over two years, since May 2016, the Prefect and the System for the Protection of Asylum Seekers and Refugees (responsible for the funds) have delayed or even refrained from paying the promised funds. Currently the refugees and social operators pay the price by not receiving funds nor salaries, and 165 refugees of whom 50 children risk to end up on the streets if things are not about to change rapidly. Hence the Mayor of Riace started a hunger strike during the yearly solidarity festival, together with local refugees and social operators. Ada Colau (mayor of Barcelona) and Luigi di Magistris (mayor of Napels) travelled down to Riace to show their support, and to once and for all declare that “Italy is not Salvini, Italy is Riace”.

We as Terre Lente support Riace’s humanitarian values and message of solidarity, and hence invite you all to join us.

For the fundraising we support the Solidair Network ReCoSol

donations via bank account:

IBAN IT92R0501801000000000179515

BIC CCRTIT2T84A

beneficiary: Recosol

description: Riace

or via app #Paypal

contact: coordinamento@comunisolidali.org

tekst: Ester Driel, Aug 2018


0 opmerkingen
bottom of page