top of page

Het is weer tijd voor panettone, de traktatie waar je zonder moeite voor uit bed komt

Bij Terre Lente begrijpen we dat panettone meer is dan een traktatie. Het is een geschenk doordrenkt met liefde en traditie. Of je nu een feestelijke tafel deelt met vrienden of geniet van een rustig moment bij kaarslicht, panettone brengt een warme gloed van geluk.


Wat panettone betekent

De weelderige broodachtige cake met gedroogd fruit en citrusvruchten is meer dan slechts een lekkernij. Het is een symbool van samenzijn en het koesteren van dierbare momenten met familie en vrienden. In heel Italië komen families bijeen om samen het eerste stukje panettone te snijden, een traditie die warmte en betekenis toevoegt aan de feestdagen. Al van kinds af aan is het een belangrijke traditie tijdens de feestdagen.

Een klein stukje geschiedenis

Lombardije, een regio doordrenkt van kunst en cultuur, wordt over het algemeen gezien als de geboorteplaats van panettone. De oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het kreeg pas echt bekendheid in de late middeleeuwen.

Volgens de legende werd het recept voor het eerst ontwikkeld in de keukens van een klooster in Milaan.

De zachte glooiende heuvels van Milaan vind je als het ware terug in de hoge panettones.Een kwestie van geduld

Eén van de lekkerste dingen aan panettone is de zachtheid en luchtigheid ervan. Iets wat alleen bereikt kan worden met vakmanschap en geduld. Het proces spreidt zich uit over drie volle dagen. Het deeg, rijk aan boter, suiker en vruchten, ondergaat een complex fermentatieproces dat resulteert in de kenmerkende luchtige structuur. Het moet meerdere keren rijzen. Deze intensiteit in de bereidingstijd zie je ook terug in de prijs. Panettone is namelijk niet goedkoop. Daarom vinden wij het extra belangrijk dat je echt van elk hapje geniet. De panettone moet na de oven afkoelen, maar dat gebeurt wel ondersteboven. Zo zakt dit delicate brood niet in elkaar.


Vaak als dessert, maar het liefst ook tussendoor

Panettone wordt vaak geserveerd als dessert tijdens Kerst. De grote 'cake' wordt in dunne plakken gesneden en is eigenlijk zo al lekker, zonder er veel mee te doen. Sommigen zullen het lekker vinden er wat geklopte mascarpone bij te doen, of toasten de overgebleven panettone is de dagen na het Kerstdiner graag en besmeren het met wat boter. En sommigen dippen hun stukje graag in warme chocolademelk of koffie.


Tijd om te proeven!

Panettone kan een leuk cadeau zijn voor een vriend of familielid, of je kunt er zelf van genieten tijdens je Kerstdiner. Wij weten zeker dat het aan de diner tafel in de smaak gaat vallen. Al onze smaken panettone kun je hier vinden en bestellen. Met dank aan Pasticceria Reda voor het jaarlijks maken van de panettones en voor de foto's. Buon Natale!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page